75è aniversari Lluís Companys

Lluís Companys i Jover, President de la Generalitat de Catalunya 1934-1939-40

companys

990_144484249221544676033_7e945b44ae_z

15 d’octubre, data del 75è aniversari del seu afusellament a Montjuïc pel règim franquista.

CROL6QtVEAQ7xKQ

viatge-companys-1444753774564

És l’únic president de govern elegit democràticament que ha mort executat

1432567078260

1432567078279

DSC09368 (Copiar)

Paret-cartellera del Projecte Manresa-Mauthausen, a l’institut Pius Font i Quer, on fem present durant tot l’any la nostra tasca. Vam penjar-hi els cartells d’homenatge que va editar el diari ara, en la commemoració del 75 è aniversari de l’afusellament del President Companys. El primer reprodueix el poema que li va dedicar Pablo Neruda, el segon recorda el Companys solidari amb el poble de Madrid assetjat per Franco, i els dos últims la seva tràgica mort

 

Lluís Companys. Departament de la Presidència

Documents del President Companys a memòria.cat

portada-ara_ARAIMA20151009_0251_58

Lluís Companys, un idealista d’esquerres.- Ara.cat

1440677043983

El viatge de Companys

1444451597200

Des que va ser afusellat per l’exèrcit franquista, el 15 d’octubre de 1940, Lluís Companys ha estat recordat com el president màrtir que va defensar la dignitat del país i la institució fins a la mort.
El presentador, Antoni Tortajada, ens acompanya en un viatge fascinant que reconstrueix aquest gran trencaclosques que va ser la vida política de Lluís Companys.

El-viatge-de-Companys-e1442591816924

El viatge de Companys. capítol 1

En el primer capítol, el documental explica quatre històries:
– “Els tres amics”, que narra les peripècies del jove Companys, un estudiant de Dret, més llest que aplicat, que comença a mostrar el seu compromís amb la defensa dels més desfavorits i que trobarà en les idees republicanes el seu espai polític. La història d'”Els tres amics” és la més tràgica del primer episodi: Lluís Companys, Francesc Layret i Salvador Seguí, “el noi del sucre”, es coneixien des de petits i de joves es retroben per promoure un partit republicà català que pugui atraure el vot dels treballadors. Però la història acaba amb l’assassinat dels seus dos amics en mans dels pistolers de la patronal.
– La segona història, “Tot per la República!”, explica la lluita de Companys, ja com a responsable polític, per ampliar la base social del republicanisme, a través de la Unió de Rabassaires, i unir les forces d’esquerra, republicanes i catalanistes en un nou partit, Esquerra Republicana de Catalunya. La història acaba amb un dels grans moments de la biografia política de Companys: el gest audaç de proclamar la república des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona.
– “I ara, l’Estatut!”, és la història que tanca el primer episodi i que explica com Companys es converteix en el portaveu de la minoria parlamentària al Congrés dels Diputats de la República i que serà l’encarregat de defensar l’Estatut de Núria aprovat pels ciutadans catalans. Això el converteix en número dos de Macià.

El viatge de Companys. capítol 2

En el segon capítol, el programa repassa els anys de Companys com a president de la Generalitat:
– La primera història, “El moment balcó de Companys” recorda els Fets d’Octubre de 1934, quan Companys creu que els valors de la República estan en perill per l’emergència de l’extrema dreta espanyola i decideix saltar-se la legalitat i provocar una ruptura amb el govern de Madrid, proclamant l’Estat Català dins de la República Federal espanyola.
– “L’amic dels revolucionaris?”, la segona història, narra les conseqüències del fracàs del cop d’estat del 19 de juliol del 1936, considerat pels historiadors com el moment més crític del president Companys.
– La tercera història, “El complot”, explora per primera vegada en televisió els intents dels sectors més radicals de l’independentisme català de fer caure el president Companys durant els primers mesos de la guerra, amb la intenció d’aturar la violència revolucionària i, probablement, buscar una pau separada per a Catalunya amb el suport europeu.
– “La història de Lluís jr.” representa el final del president Companys, un president exiliat, abandonat i menyspreat per gairebé tothom.

13 Dies d’Octubre

13_dies_doctubre_poster_español

El 3 d’octubre del 1940 Lluís Companys, president de la Generalitat a l’exili, és traslladat i empresonat al Castell de Montjuïc, a l’espera de ser jutjat. Les autoritats franquistes l’acusen de promoure l’assassinat d’innocents i de delictes de rebel·lió contra l’Estat. Companys, ensorrat, espera la mort convençut que aquest judici serà una fal·làcia i la seva condemna, un mer tràmit. Però l’advocat i capità d’artilleria Ramon de Colubí, franquista convençut a qui assignen la defensa, intenta que la paraula justícia no sigui només un eslògan del règim buit de contingut, i fa tot el que està a les seves mans per salvar Companys, malgrat les diferències ideològiques que els separen i l’odi que li professa.
Mentrestant, el règim fa tot el que pot per amagar el procés, jutjar a corre-cuita Companys i afusellar-lo sense fer gaire soroll, per evitar que esdevingui un màrtir i un símbol per Catalunya. L’advocat De Colubí, durant la defensa, descobreix l’home que s’amaga rere el polític; la seva dignitat i la seva força. Un Lluís Companys que durant 13 dies d’octubre afronta la mort amb les seves circumstàncies, les seves pors i les seves contradiccions.

1441648569589

13 dies d’octubre