Alumnat de batxillerat, conjuntament amb altres centres educatius catalans, ens ha representat aquest dimecres 27 de gener, al Parlament de Catalunya, en la commemoració, un any més, el dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust, amb un acte institucional encapçalat pels presidents de la Generalitat i el Parlament, Carles Puigdemont i Carme Forcadell, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i en què representants de col•lectius de víctimes han pres la paraula i han fet la tradicional encesa de les sis espelmes del record. Puigdemont, Forcadell, Colau i els representants de les víctimes han coincidit a reivindicar el record permanent d’aquest capítol de la història “perquè mai més no torni a repetir-se res semblant”, en paraules de la presidenta. Tots els parlament han reflexionat sobre el moment que viu Europa i la crisi receptiva de la migració.
Aquest dijous 28, seguint esl actes de commemoració del Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust, s’ha organitzat un doble homenatge institucional. En primer lloc, la professora Sra. Marta Simó i el supervivent d’ Auswitch, Sr Hermann Höllenrein, han ofert la conferència Passat, present i futur de l’Holocaust. Des d’una perspectiva universal a una pers perspectiva local, al Palau de la Generalitat. Seguidament, a les 18.30 h, s’han encès set espelmes a la plaça de Sant Jaume en record de cadascun dels col•lectius represaliats pel règim nazi. A continuació les alumnes del Pius Font i Quer, Giulia i Marina, han llegit uns textos en record de l’escriptora Montserrat Roig i la seva immortal obra Els catalans als camps nazis.
A la plaça de Sant Jaume s’han encès set espelmes en record a cada col•lectiu que va ser perseguit pel règim nazi, des dels jueus fins al poble gitano passant pels republicans i els infants. Durant l’encesa s’ha entonat ‘El malei rachamim’, la pregària jueva pels difunts. El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha fet l’últim parlament de l’acte, que ha donat pas al ‘Gelem gelem’, himne del poble gitano, i a ‘El cant dels ocells’.
Tant l’alcaldessa, Ada Colau, com el conseller d’Exteriors i Relacions Institucionals, Raül Romeva, han destacat la necessitat de no sepultar en l’oblit l’Holocaust perquè no es torni a repetir. D’una banda, Romeva ha recordat que “el camí de la vida normal als camps d’extermini va tenir moltes estacions” i, per això, ha alertat que “les alarmes no s’han de disparar en l’últim punt del procés”. Colau s’ha referit a l’Europa actual i la rebuda que s’està donant als refugiats sirians. L’alcadessa ha lloat la tasca dels “herois i heroïnes que actuen mentre els estats miren a una altra banda”.